Bosna i Hercegovina     | 07.09.2021. 16:58 |

Na lokaciji kasarne 'Mika Bosnić' ocjenivanje bataljonske grupe lake pješadije

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Na lokaciji kasarne "Mika Bosnić" na Manjači, u srijedu 8. septembra bit će realizovana posjeta visokih zvanica ocjenjivanju SEL-2 deklarisane jedinice Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), koju realiziraju Operativna komanda Oružanih snaga BiH u saradnji sa Komandom za obuku i doktrinu (KOID) Komande za podršku Oružanih snaga BiH. 

Trećestepeno ocjenjivanje SEL-2 (Self Evaluation Level 2) deklarisane jedinice Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) organizuje se s ciljem provjere stepena obučenosti i interoperabilnosti INF-L-BNG u izvršenju zadataka u operacijama podrške miru.

Ocjenjivanje SEL-2 INF-L-BNG je treći od četiri nivoa u sistemu ocjenjivanja deklarisanih jedinica, koje jedinica mora proći radi dobijanja certifikata, kojim se potvrđuje da je u potpunosti osposobljena, interoperabilna i spremna za angažovanje u operacijama podrške miru. Bataljonska grupa lake pješadije (INF-L-BNG) je do sada najveća deklarisana jedinica OS BiH za učešće u operacijama podrške miru. U vježbi ocjenjivanja učestvuje više od 1.000 pripadnika OS BiH.

Na Danu za posjetioce očekuje se prisustvo predstavnika Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba OS BiH, predstavnici NATO štaba u Sarajevu i komande EUFOR-a, saopćeno je iz MOBiH.

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komšić: Oružane snage BiH pokazuju da su sposobne uraditi velike stvari i u otežanim uvjetima

Krešić posjetio pripadnike OS BiH i OS SAD na Manjači

Na poligonu OS BiH na Manjači predstavljeni renovirani objekti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu