Kultura     | 20.09.2021. 08:31 |

Završen 1. regionalni festival monodrame 'inBox'

FENA Saopćenje

NOVA BILA, 20. septembra (FENA) - Nakon izuzetna četiri dana u kojima je publika disala teatar u Novoj Biloj, došlo je do spuštanja zavjese i zatvoren je 1. regionalni festival monodrame inBox, a za pobjednike festivala proglašeni su Vahid Duraković i Tarik Filipović.

Četvrta noć je prošla u znaku proglašenja pobjednika festivala i dodjeli nagrada uz izvedbu predstave "Prekvalifikovana" Sanele Krsmanović u revijalnom dijelu programa.

Ovogodišnji pobjednici festivala su Vahid Duraković za najbolji tekst, dok je nagradu festivala za najbolju predstavu u cjelini stručni žiri, u sastavu prof. Dr. Sanja Nikčević, novinar i kulturni radnik Dževdet Tuzlić te glumica Tina Laco, dodijelio Tariku Filipoviću za predstavu "Ćiro".

"Ovaj festival je povratak istinskim vrijednostima kazališta i to me izuzetno veseli“, istakla je predsjednica žirija Sanja Nikčević, te dodala da je bez obzira na to što je Tarik Filipović zvijezda, njegova predstava cjelokupna i potpuna priča, drama o životu i borbama jednog čovjeka i da je to ono što je čini pobjedničkom.

Uz riječi zahvale, Tarik Filipović čestitao je na sjajnoj organizaciji te obećao svoju podršku festivalu i u godinama koje dolaze.

Nagradu za najbolji originalni tekst monodrame dobio je Vahid Duraković, a predsjednik stručnog žirija Josip Mlakić je naglasio važnost natječaja koji podržavaju pisce u BiH i regiji, te je izrazio svoju podršku s nadom da će ovaj natječaj prerasti u tradicionalan i da će iznjedriti nova imena regionalne dramaturgije.

Vahid Duraković je čestitao na organizaciji festivala te rekao da je festival u startu postavljen na dobrim temeljima i mudro profiliran u postojeću strukturu teatarskih festivala u BiH i regiji.

Ova odlična četiri dana završila su uz smijeh sa Sanelom Krsmanović i inBox after partyjem, saopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu