Kultura     | 21.09.2021. 12:52 |

Mostar sanja more: Hajdarhodžić gradi skulpturu parobroda od oko 3,5m

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. rujna (FENA) - U sklopu MixArt Festivala, Muzički centar Pavarotti će narednih dana biti umjetnički atelje dubrovačkom umjetniku Igoru Hajdarhodžiću koji će u Gradu na Neretvi izraditi skulpturu parobroda, veličine oko 3,5 metra.

Koristeći mahom metal koji je nekada bio dio funkcionalnog predmeta koji je neko odbacio ali i druge otpadne materijale, umjetnik gradi skulpture brodova dajući ovim dijelovima novu funkciju i važnost reciklaže stavlja u prvi plan. 

 - Sama priprema izložbe pod nazivom 'Mostar sanja more' je umjetnički performans, tijekom kojeg će zainteresirani imati priliku da vide proces izgradnje jedne skulpture broda veličine oko 3,5m od sakupljenih antikvitetnih materijala koji se na ovaj način recikliraju - rekao je umjetnik.

 Narednih nekoliko dana, umjetnik će u galeriji Muzičkog centra Pavarotti stvarati ovo djelo pa iz tog centra pozivaju svi zainteresirane građane i umjetnike da iskoriste ovu izvanrednu priliku, posjete umjetnika i ukoliko žele, pomognu mu u ovom autentičnom umjetničkom performansu.

Nakon izrade skulpture parobroda od oko 3,5m bit će upriličena i izložba u galeriji Muzičkog centra Pavarotti.

 Igor Hajdarhodžić, rođen je 1960. godine u Dubrovniku. Završio ADU u Zagrebu, kao diplomirani glumac. Osim glumom, bavi se glazbom, medijskom produkcijom i vizualnim oblikovanjem objekata vezanih za pomorstvo.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Počelo obilježavanje 20. godišnjice obnove Starog mosta

Dvadeset godina od obnove Starog mosta: Grad Mostar najavio manifestaciju za pamćenje (VIDEO)

Spas od paklenih vrućina Mostarci nalaze u bazenima i rijekama (VIDEO)

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima