Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 13:57 |

Predstavnički dom - Dnevni red pretrpio više izmjena u odnosu na najavljeni

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta pretrpio je više izmjena u odnosu na predloženi, a bilo je i prijedloga za dopunu, koji su većinom odbačeni.

U odnosu na najavljeni, u konačnom dnevnom redu nema Prijedloga zakona o šumama, s čim se složio parlamentarni odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, obrazlažući da u Federalnoj vladi kao predlagaču zakona treba razmotriti detaljno veliki broj zastupničkih amandmana upućenih uz ovaj zakon u međuvremenu.

Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović je kazao da će, u slučaju da se uvjeti steknu, zakon o šumama biti jedna od tema naredne sjednice.

Iz današnjeg najavljenog dnevnog reda su također povučeni Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu, kao i Izvještaj o poslovanju „Sarajevoputeva“ d.d. Sarajevo za 2020. godinu, Izvještaj o prošlogodišnjem radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova FBiH te Informacija o stanju kriminaliteta u FBiH u navedenom periodu.


Kad je riječ o dopuni dnevnog reda u odnosu na najavljeni, većinom glasova su odbačeni prijedlozi Socijaldmeokratske partije BiH da zastupnici danas razmotre aktuelnu situaciju u vezi s gradnjom tunela Hranjen i Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i s Pravilnikom o zamjeni fiskalnih sistema u FBiH.


Zastupnik Adis Arapović dobio je podršku za uvrštavanje u konačan dnevni red prijedloga rezolucije o miru, evropskoj i euroatlantskoj budućnosti, s tim da to nije prva tačka, kako je on tražio, već jedna od tačaka pri kraju.

Prethodno je predsjedavajući Zaimović insistirao na ranije dogovorenoj praksi da epidemiološka situacija u FBiH bude uvijek u vrhu dnevnog reda dok traje epidemija COVID-a 19.

Sjednica je u toku.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu