Bosna i Hercegovina     | 01.10.2021. 10:28 |

Mahmutović čestitao Međunarodni dan starijih osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović uputio je čestitku povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 14. decembra 1990. godine odluku prema kojoj se 1. oktobar obilježava kao Međunarodni dan starijih osoba. Ovogodišnja tema pod kojom se obilježava ovaj datum je “Digitalna jednakost među svima”, što ima za cilj potaknuti države da osobama starije životne dobi osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učešće u društvu u skladu s njihovim fizičkim i mentalnim sposobnostima.

Mahmutović naglašava da obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba predstavlja poziv za kreiranje istinski inkluzivnog društva, koje će vrednovati važan doprinos koji stariji ljudi daju društvu i kontinuirano raditi na podizanju svijest o pitanjima i izazovima starenja u 21. stoljeću.

Do 2050. godine, 22 posto svjetske populacije imat će preko 60 godina, 80 posto njih nastanjeno je u zemljama sa niskim ili srednjim primanjima, što ih čini jednom od najranjivijih skupina društva. Bosna i Hercegovina je dio ove statistike, jer se suočava sa starenjem stanovništva. Prema podacima iz 2019. godine, 15,66 posto stanovništva u Federaciji BiH je starije od 65 godine, a u Republici Srpskoj procenat iznosi čak 20,17 posto.

- Jasno je da moramo imati na umu potrebe i ranjivost osoba treće životne dobi kada su u pitanju brojni problem s kojima se suočavaju: siromaštvo, zdravstvena njega, socijalna zaštita, pristup tehnologiji, izvori finansiranja, i drugi. Posebna pažnja mora se obratiti na starije žene i udovice koje su naročito izložene siromaštvu, diskriminaciji i nasilju. Posebni su izazovi kad su u pitanju starije osobe sa invaliditetom. Svi oni moraju biti dio naših planova u razvojnim agendama stvaranja inkluzivnog društva - kaže Mahmutović.

Naglašava da osobe treće životne dobi trebaju i moraju uživati u benefitima društva, a moramo imati na umu nemjerljiv doprinos koji su upravo oni dali okruženju u kojem i dalje trebaju u potpunosti učestvovati.

- Međunarodni dan starijih osoba treba da oda priznanje znanjima i iskustvima naših starijih. Oni su čuvari historije i učitelji koji trebaju služiti stvaranju bolje budućnosti. Na svom evropskom putu, Bosna i Hercegovina će ostati posvećena rješavanju problema socijalnog uključivanja i nastojati unaprijeđivati položaj svih ranjivih kategorija društva, pa tako i osoba treće životne dobi – navedeno je u poruci iz Kabineta zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževada Mahmutovića.

 

 

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mahmutović razgovarao s ambasadoricom za ljudska prava Nizozemske Biahie Tahzib

Mahmutović: Svijet je suočen sa nevjerovatnim izazovima kad su ljudska prava u pitanju

Mahmutović uputio čestitku povodom nastupajućeg ramazana

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel