Bosna i Hercegovina     | 06.10.2021. 10:50 |

SDPBiH - Ispraviti višegodišnju nepravdu prema penzionerima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je putem svojih klubova u oba doma Parlamenta Federacije BiH uputila u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, čija je osnova zamjena indeksa potrošačkih cijena sa, objektivno, realnijim indeksom cijena hrane, kada je u pitanju godišnje usaglašavanje iznosa penzija - saopćeno je iz te stranke.

U saopćenju navode da je ovaj prijedlog urađen u saradnji s ekonomskim ekspertima, te očekuju kako će imati podršku parlamentaraca iz ostalih stranaka u ispravljanju višegodišnje nepravde prema penzionerima.

- Svjedoci smo kako je ova kategorija stanovništva decenijama unazad prva žrtva rasta potrošačkih cijena, cijene energenata i lijekova ili čak cijena osnovnih životnih potrepština.

Penzioneri u FBiH jedva sastavljaju kraj s krajem, jer su penzije sramotno niske - navode iz SDP-a.

Sumnjamo, dodaju u saopćenju, da iko od vlastodržaca može i zamisliti da mjesečno preživi sa 380 KM, koliko iznosi najniža federalna penzija.

Iz SDP-a BiH pozivaju i Savez udruženja penzionera Federacije BiH da podrže prijedlog izmjena ovog Zakona, kao prvog u setu zakona kojim žele omogućiti da penzioneri konačno žive životom kakav zaslužuju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH okupila bivše uposlenike, penzionere ove institucije

Hušić s predstavnicima Saveza udruženja penzionera razgovarao o potrebama članstva

Delić razgovarao s predstavnicima penzionera o poboljšanju njihovog položaja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu