Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 13:39 |

Na ICOAF raspravljano o zaštiti vojnog personala tokom pandemije koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvovao je na 13. Međunarodnoj konferenciji ombudsmena za oružane snage (ICOAF), koja je završena danas, nakon petodnevnog online – zasjedanja.

Na Konferenciji, koju su organizovali Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Generalni inspektorat odbrane Australije, učestvovali su predstavnici iz više od 50 zemalja svijeta koji su, u okviru glavne teme, raspravljali o zaštiti vojnog personala tokom pandemije korona virusa, saopćeno je iz PSBiH.

Brojne diskusije tokom 13. ICOAF-a ukazale su na činjenicu da su se tokom pandemije promijenile okolnosti života i rada pripadnika oružanih snaga širom svijeta.

Učesnici Konferencije ukazali su na različite situacije i izazove s kojima su se suočavale vojne organizacije i ombudsmeni.

Posebna dilema bilo je pitanje vakcinacije, pri čemu je u većini zemalja preovladao stav da je zaštita zdravlja pripadnika oružanih snaga prioritet, te da, kroz provođenje kampanje o prednostima vakcinacije, treba učiniti sve da se vojnicima omogući da bezbjedno izvršavaju svoje misije kako u zemlji, tako i u međunarodnim mirovnim operacijama.

Na kraju Konferencije, u čijem radu je učestvovao i generalni inspektor Ministarstva odbrane BiH, usvojena je zajednička izjava kao preporuka za djelovanje institucija ombudsmena za zaštitu ljudskih prava u oružanim snagama.

U izjavi je naglašena potreba za jačanje saradnje i razmjene dobrih praksi u radu ombudsmena za oružane snage, kao i potreba za organizaciju novih sličnih međunarodnih skupova, uz pridržavanje epidemiloških mjera koje garantuju zaštitu zdravlja ljudi.

Domaćin 14. ICOAF-a, koji bi trebalo da se održi naredne godine, bit će Kraljevina Norveška i grad Oslo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Softić i Pendeš na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Softić i Pendeš sutra na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Ademović u posjeti Ambasadi BiH u Kuvajtu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu