Svijet     | 10.11.2021. 10:06 |

Britanski nacrt sporazuma o klimi poziva zemlje da pojačaju klimatske ciljeve

FENA Internet

GLASGOW, 10. novembra (FENA) - Velika Britanija, domaćin samita UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu, objavila je u srijedu nacrt odluke o kojoj će se pregovarati sljedećih nekoliko dana, pozivajući zemlje da ojačaju svoje nacionalne klimatske planove do kraja 2022. godine.

Prvi nacrt "COP odluke" traži od zemalja da "preispitaju i ojačaju ciljeve za 2030. u svojim nacionalno određenim doprinosima, prema potrebi za usklađivanje s temperaturnim ciljem Pariškog sporazuma do kraja 2022."

Nacrt također podsjeća zemlje da prema Pariškom sporazumu mogu podnijeti nova, ambicioznija klimatska obećanja u bilo kojem trenutku i po prvi put poziva zemlje da postepeno ukinu subvencije za ugljen i fosilna goriva, javlja Reuters. 

Pomno se prati što bi moglo obavezati zemlje da učine kako bi premostile jaz između njihovih trenutnih klimatskih ciljeva i ambicioznijeg djelovanja za koje naučnici kažu da je potrebno kako bi se spriječile katastrofalne razine zagrijavanja.

Diplomati iz gotovo 200 zemalja predstavljenih na COP26 u srijedu će pregovarati o konačnom tekstu koji su svi spremni potpisati kada samit završi ovog vikenda.

Siromašnije, klimatski osjetljive zemlje pozvale su zemlje da ograniče zagrijavanje na 1,5 stepeni povećanje temperature.

Poticanje redovnije revizije klimatskih planova smatra se neophodnim jer bi trenutna obećanja zemalja za 2030. dovela do zagrijavanja od 2,4 stepena.

Nacrt, koji je UN objavio, također poziva zemlje da "ubrzaju postepeno ukidanje ugljena i subvencija za fosilna goriva", što je zahtjev zagovornika klimatskih promjena i poziva razvijene zemlje na "hitno povećanje" finansijske podrške zemljama u razvoju da odgovore na njihove potrebe kako bi se prilagodile klimatskim promjenama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Novi američki izaslanik za klimu želi da Kina ubrza prelaz sa ugljena

Evropa bi mogla pretrpjeti "katastrofalne" posljedice klimatskih promjena

UNDP pokrenuo projekt podrške BiH u izvještavanju o klimatskim promjenama prema UNFCCC-u

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu