Najave     | 14.11.2021. 12:22 |

Predstavljanje knjige Krunoslava Draganovića na 'Tropletovim danima kulture'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. studenoga (FENA) - U okviru Tropletovih dana kulture 2021, večeras će u velikoj katedralnoj dvorani, poslije večernje mise, biti upriličeno predstavljanje knjige dr. Krunoslava Draganovića "Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću“.

Organizatori su Hrvatska kulturna zajednica (HKZ) Troplet i župa Marije Majke Crkve – katedrala Mostar, a predstavljanje će popratiti i prigodan glazbeni program.

Predstavljači su vlč. dr.sc. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i povjesničar Dražen Janko, dok će svoj prinos predstavljanju dati i biskup u miru mons. dr. Ratko Perić, koji je osobno poznavao Draganovića.

Krunoslav Stjepan Draganović rođen je 1903. godine u Brčkom, a umro je 1983. godine u Sarajevu. Bio je hrvatski povjesničar, svećenik i politički emigrant. Za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je 1928. godine, doktorirao na Papinskome istočnom institutu nakon čega se vraća u svoju nadbiskupiju, u kojoj djeluje do 1941. godine. Tada je postao profesorom crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu pri Zagrebačkome sveučilištu.

Godine 1943. poslan je u Rim gdje je u sklopu Hrvatskoga crvenog križa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije pomaže velikom broju hrvatskih emigranata da odu na zapad u strahu od komunizma. Pod pritiskom Jugoslavije, Draganović je morao napustiti Zavod Sv. Jeronima u Rimu i seli se u Austriju. Pod nikada razjašnjenim okolnostima 1967. zatekao se u Jugoslaviji gdje je sve do smrti bio pod prismotrom tajne policije, a zabranjeno mu je javno istupanje, poručili su iz HKZ Troplet.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu