Bosna i Hercegovina     | 22.11.2021. 15:39 |

Održan 'Razgovor o BiH i Ruandi: Quo Vadis poslije genocida?'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Povodom 26. godišnjice od parafiranja Dejtonskog sporazuma, u organizaciji Aegis Trust britanske nevladine organizacije, održana je online diskusija o filmu „Quo Vadis, Aida?“ pod nazivom „Razgovor o BiH i Ruandi: Quo Vadis poslije genocida?“.

Razgovaralo se o samom filmu ali i porukama koje on šalje. Panelisti su bili direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, izvršni direktor Aegis Trusta Freddy Mutanguha i državna direktorica za BiH organizacije Remembering Srebrenica UK Elmina Kulašić.

Rečeno je da je „Quo Vadis, Aida?“ film bh. režiserke Jasmile Žbanić koji kroz filmsko platno opisuje iskustvo mnogobrojnih žrtava genocida u Srebrenici nakon njenog pada u ruke tzv. Vojske RS. Premijera filma je organizovana upravo u Memorijalnom centru Srebrenica u oktobru prošle godine.

Panelisti su rekli da su filmovi važan dio memorijalizacije žrtava i podizanja svijesti o okrutnosti i destrukciji genocida kao zločina. Navedeni su primjeri filmova „Hotel Ruanda“ i „Quo Vadis, Aida?“.

Negiranje genocida, pojava s kojom se suočavaju preživjeli u BiH i Ruandi, također je bila tema. Zaključak je da čak i negiranje genocida u oba slučaja ima sličan šablon, prije svega osporavanje utvrđenog broja žrtava kao i osporavanje sudski utvrđenih činjenica, saopćio je Press tim Memorijalnog centra Srebrenica. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu