Ekonomija     | 07.12.2021. 15:44 |

Košarac razgovarao s direktorom Agrarnog fonda Grada Trebinja o novim tržištima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa direktorom Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselinom Dutinom o mogućnostima izvoza poljoprivrednih proizvoda animalnog porijekla iz Hercegovine u zemlje članice CEFTA-e, EU i na tržišta drugih zemalja.

Fokus sastanka bio je na projektu ''Hercegovačka kuća'' koja posluje u okviru Agrarnog fonda Grada Trebinja. ''Hercegovačka kuća'' otkupljuje autohtone proizvode malih poljoprivrednih proizvođača hercegovačke regije i plasira ih na tržište pod svojom robnom markom.

- Hercegovačka kuća je otvorena u Trebinju 2017. i tokom četvorogodišnjeg poslovanja potpisali smo ugovore sa 118 poljoprivrednika. Danas imamo više od 1.000 artikala i tri prodajna objekta - u Trebinju, Banjoj Luci i Istočnom Novom Sarajevu. Uspjeli smo da u našim prodajnim objektima ostvarimo promet više od 1,2 miliona KM. To je ukupna vrijednost otkupljenih poljoprivrednih proizvoda - istakao je Dutina.

Košarac je naglasio da podržava trud i napore Agrarnog fonda Grada Trebinja u cilju omogućavanja što boljeg plasmana tradicionalnih hercegovačkih proizvoda na nova tržišta. 

- Razmotrili smo mogućnosti kako da institucije na nivou BiH, koje su nadležne za vanjskotrgovinski promet, daju doprinos da se proizvodi "Hercegovačke kuće" u što skorijem roku nađu na tržištima izvan BiH - istakao je Košarac.

On je od Ureda za veterinarstvo BiH zatražio da u narednom periodu izvrši upis Agrarnog fonda Grada Trebinja u registar odobrenih izvoznih objekata, kako bi se ''Hercegovačkoj kući'' omogućilo da svoje proizvode plasira na tržište Srbije.

- Informisan sam da Agrarni fond Grada Trebinja planira otvoriti objekat "Hercegovačke kuće" u Beogradu, zbog čega im je potrebno da u što skorijem roku budu registrovani kao odobreni izvozni objekat. Uložićemo dodatne napore da, u saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH, realizujemo taj cilj, jer smo opredijeljeni da našim poljporivrednicima iz Hercegovine obezbijedimo ulove za plasman proizvoda na tržište Srbije, ali i drugih zemalja CEFTA-e, EU i druga tržišta - poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedan je od najznačajnijih oblika podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

- U potpunosti smo opredijeljeni da afirmišemo naše poljoprivrednike iz Hercegovine i drugih krajeva Republike Srpske, te projekte poput "Hercegovačke kuće" i "Krajiške kuće", kako bi se njihovi proizvodi našli ne samo na regionalnim tržištima, nego i u EU i tržištima drugih zemalja poput Rusije, Kine i Turske - zaključio je ministar Košarac. 

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu