Bosna i Hercegovina     | 08.12.2021. 13:12 |

ADRION online panel na temu o zdravom i socijalno angažiranom starenju

FENA Mirza Efendić

MOSTAR, 8. prosinca (FENA) - "Društvene inovacije za integriranu zdravstvenu njegu starijeg stanovništva ADRION regije - SI4CARE" naziv je projekta u sklopu kojeg je u srijedu održana online rasprava na kojoj je bilo riječi o zdravom i socijalno angažiranom starenju.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH jedan je od partnera projekta SI4CARE čija je vizija uspostaviti učinkovit sustav dugotrajne skrbi zasnovan na procesu socijalnih inovacija, omogućen digitalizacijom (tehnologijom) i osnažen nacionalnim i regionalnim pravnim okvirima, kao potpora starijim osobama, čak i u udaljenim područjima kako bi ih zadržao u zajednici.

U uvodom obraćanju sudionike skupa pozdravila je Darja Šemrov sa Sveučilišta u Ljubljani, koja je kazala je kako je za postizanje kvalitetnije zdravstvene skrbi potrebno uključiti što više zainteresiranih strana, od javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, akademske zajednice i vlasti, a sve kako bi zajedno identificirali probleme i našli što bolje i učinkovitije rješenje.

- Uzaludan je naporan rad ako svo znanje nećemo primijeniti i uvesti ga u regionalne zakonske okvire - kazala je Šemrov.

Na prvom panelu pod nazivom "Što znači stariti u ADRION regiji" o temi 'Nekorištenje tehnologije i tehnološka nepismenost' govorila je Vlatka Martinović u ime Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a o temi aktivnog starenja izlagala je Simon Colnar sa Sveučilišta u Ljubljani.

O nedostatku usluge dnevnog boravka za starije osobe govorio je Josip Ramljak s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Katja Matešan u ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a o kvaliteti zdravstvene skrbi Ivan Radević u ime Javne zdravstvene ustanove "Dom zdravlja" Tivat.

Lefteris Thiraios iz Glavnog tajništva Medicinskog fakulteta u Ateni govorila je o praktičnim poteškoćama u pristupu zdravstvenom sustavu kao što su dugo čekanje, nedostatak dostupnih informacija, poteškoće u komunikaciji i slično - kao ključnim problemima sustava u BiH, ali i šire.

O primjeni ICT-a u skrbi za starije osobe, od istraživanja i razvoja do praktičnih rješenja govorio je Mitja Luštrek s Instituta Jožef Stefan te Kostis Kaggelides iz Fonda za regionalni razvoj Središnje Makedonije, a Guido Piccoli iz općine Miglierina izlagao je na temu "ICT standardi i/ili arhitektonski standardi koji omogućuju primjenu različitih uređaja/rješenja pod jedinstvenom platformom".

Identificirati dostupne usluge i tehnologije i njihovu potražnju

Glavni cilj projekta SI4CARE-a je doprinos stvaranju transnacionalnog učinkovitog sustava za primjenu Socijalnih inovacija u integriranim zdravstvenim uslugama za stariju populaciju u zemljama ADRION regije (Slovenija, Italija, Hrvatska, BiH, Grčka, Crna Gora i Srbija) kroz mrežu suradnje i jedinstvenu strategiju pretočenu u regionalne i nacionalne akcijske planove, provedene i praćene unutar pilota, nakon što su inovativni pristupi testirani i podržani od ICT sustava za podršku u odlučivanju.

Svrha projekta je doprinos socijalnim inovacijama, budući da SI4CARE u regiji ADRION ima za cilj riješiti potrebe starije populacije u smislu dugotrajne zdravstvene skrbi, posebno u udaljenim područjima, stvaranjem suradničkog okružja u kojem je važno oblikovati rješenja i uključiti veliku transnacionalnu zajednicu koja predstavlja sve relevantne aktere, poput javnih i privatnih pružatelja zdravstvenih usluga, korisnika i udruga, akademske zajednice i društvenih poduzetnika, dobrovoljnih društava, nevladinih organizacija i javnih tijela.

Do sada su u okviru ovog projekta, koji traje od prosinca 2020. godine, poduzete mnoge aktivnosti na realizaciji zacrtanih ciljeva svih projektnih partnera pa tako i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Prije svega, urađen je sveobuhvatan posao kako bi se procijenila trenutna situacija sustava zdravstvene i socijalne zaštite i kako bi se razumjele potrebe i izazovi u oblasti zdravog starenja gdje je SI4CARE partnerstvo provelo istraživanje. Ukupno 31 intervju s kreatorima politike, 216 anketa s operativnim akterima i više od 600 anketa sa starijim građanima u 6 ADRION zemalja. SI4CARE partnerstvo je do sada utvrdilo da je važno identificirati dostupne usluge i tehnologije te njihovu potražnju.

Posebno je važno integralno povezati i omogućiti rješenja kao što su informatičko-tehnološka, digitalizacija, nove procedure i protokole kroz politiku i upravljanje. Društvo može imati koristi od provedbe ovih rješenja na individualnoj razini ili razini institucije/zajednice. Predložena rješenja moraju biti usmjerena na prevenciju i predviđanje, a ne na liječenje, a rješenja moraju biti dostupna i (ili posebno) ljudima u ruralnim i drugim udaljenim područjima.

Do sada je SI4CARE partnerstvo identificiralo određene izazove u ADRION regiji, i to fragmentiranost u lancu odlučivanja, nisku standardizaciju i nedovoljnu uporabu dostupnih informatičko-tehnoloških alata i pametnih uređaja, slabosti u politikama prostornog planiranja za poboljšanje e-skrbi u odnosu na dugotrajnu njegu, kako bi se omogućila bolja dostupnost, posebno u ruralnim ili udaljenim područjima.

Zabilježen je i nedostatak svijesti i znanja da bi se starijima omogućilo što je moguće više uključivanje u normalan život kao i potreba definiranja zajedničkog pristupa liječenju ljudi u institucijama ili unutar njihove zajednice kako bi im se omogućili društveni odnosi, fizičke aktivnosti, pravilna ishrana itd.

Nedovoljna je i priuštivost i dostupnost socijalnih i zdravstvenih usluga za starije osobe, posebno u ruralnim i udaljenim područjima, priopćili su iz Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranja FBiH.

Iz Zavoda navode kako je u smislu kreiranja zdravstvene politike, potrebno pokazati ekonomsku i financijsku održivost novih rješenja, koja imaju pozitivan utjecaj na smanjenje opterećenja u bolnicama, troškova liječenja i mobilnosti.

"Partneri projekta blisko će surađivati ​​s kreatorima politika, stručnjacima i praktičarima kako bi se definirali zajednički izazovi koji se mogu usvojiti u praksi primjenom dostupnih rješenja, a planirano je i nekoliko pilot aktivnosti u različitim zemljama, uglavnom usmjerenih na poboljšanje pristupačnosti i smanjenja vremena čekanja te širenja novih e-usluga", navodi se u priopćenju.

Ističe se kako je prednost SI4CARE partnerstva zasnovana na multisektorskom i ekspertnom timu koji može pokriti četiri glavna područja stručnosti koja su fundamentalna za društvene inovacije i tehnološku difuziju.

Iz Zavoda navode kako županije u Federaciji BiH imaju individualno uređene zdravstvene sustave sa svojim evidencijama i bazama podataka koje nisu međusobno povezane te kako nedostaju jedinstveni podaci o vodećim oboljenjima i pruženim zdravstvenim uslugama kod starije populacije.

"Osnovni cilj je identificirati slabosti sustava i planiranje bolje zdravstvene zaštite za stariju populaciju kroz proces prikupljanja podataka o zdravstvenim uslugama koje se pružaju starijoj populaciji u zdravstvenim ustanovama u FBiH, te ponuditi rješenja za unapređenje politike zdravstvene zaštite starije populacije", priopćili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Svjetska banka podržava reforme za poboljšanje sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini

Vlada FBiH - Donesene dvije odluke iz oblasti zdravstvene zaštite

Stanovnici Drvara, Grahova i Glamoča mogu se liječiti u Banja Luci

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel