Bosna i Hercegovina     | 07.01.2022. 13:05 |

Pravoslavni vjernici u Mostaru dočekali Božić na ponoćnim liturgijama

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 7. siječnja (FENA) – Pravoslavni vjernici u Mostaru Božić su dočekali na ponoćnim liturgijama koje su služene u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju i u manastiru Žitomislić.

U hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru božićnu liturgiju služili su svećenici Radivoje Krulj i Duško Kojić koji su kazali kako kršćani iz božićne noći trebaju izaći radosni i u novu godinu ući sretni tako da se nikada ničega ne plaše.

Zagrijte svoja srca i otvorite ih za Boga, za svoje bližnje i za sve oko sebe, te radost Božića podijelite međusobno i sa svojim prijateljima, susjedima i sugrađanima, poručili su Krulj i Kojić.

- Ne mogu ne primijetiti koliko smo svi danas radosni, kao svećenik želim vas zamoliti da takvi budete svakog dana. Da danas Hristos koji dolazi u ovaj svijet da zagrli nas ljude, da nam pokaže da smo ljubljeni, da smo stvoreni iz ljubavi i da smo stvoreni za ljubav, da tu poruku uselimo u svoje srce. Kada izađemo iz ovoga Hrama da grlimo cijeli svijet, svakog čovjeka, da se svima radujemo i da izađemo bolji, da u pećini našeg srca upalimo vatru kako bi ono uvijek bilo toplo i kako bi se u njega mogao nastaniti bogomladenac Isus i kako bi bilo mjesta za sve dobre ljude - kazao je Kojić.

U Manastiru Žitomislić liturgiju je služio iguman Danilo Pavlović, koji je tom prigodom kazao da je Božić najradosniji praznik jer je „Bog postao jedan od nas, sišao sa svoje visine i svoga Božanstva i postao čovjek kao i mi”.

Vjernicima je čestitao Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božji – Hristos se rodi!"

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel