Bosna i Hercegovina     | 11.03.2022. 13:57 |

Reakcija KBC-a na održavanje skupštine dioničara Bosnalijeka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Punomoćnici društva KBC Euro Credit Capital Limited, najvećeg dioničara društva Bosnalijek d.d., objavili su da je jučer održana Skupština dioničara Bosnalijeka nelegalna.

 

 

Naime, navode da je Skupština zakazana za 10. mart 2022., otkazana iz razloga što su sve isprave koje su potrebne za održavanje sjednice prethodno dostavljene Tužilaštvu Bosne i Hercegovine shodno izdanoj naredbi.

Ističu da bilo kakvo održavanje skupštine protivno važećem zakonu kao i donošenje odluka na takvim sjednicama, povlači odgovornost dioničara za takve postupke dok sa druge strane ovlašćuje ostale dioničare da traže poništenje nezakonito donesenih odluka.

U konkretnom slučaju, tvrde da je zakazana sjednica Skupštine Bosnalijek d.d., bila zvanično otkazana, ali da to očigledno nije spriječilo pojedine dioničare, čak i lica koja uopšte nisu imali uredne punomoći za zastupanje odredenih dioničara na skupštini, da "sjednicu Skupštine" održe u kafani, tom prilikom obezbjeđujući objekat fizičkim obezbjeđenjem i braneći bilo kome drugom da pristupi.

Po njima, ta lica nezakonitim postupanjem pokušavaju naštetiti prije svega cijelom društvu Bosnalijek d.d., a time i njegovim dioničarima, odnosno vlasnicima.

- Ovim putem, obavještavamo javnost da se ovakvim postupanjem pojedinih dioničara ugrožavaju prava drugih savjesnih dioničara koji nastoje postupati u najboljem interesu društva Bosnalijek d.d. S obzirom na sve navedeno, KBC Euro Credit Capital Limited kao najveći dioničar, poduzeti će sve zakonom dozvoljene mjere da zaštiti svoja prava i interese - saopćeno je iz KBC Euro Credit Capital Limited po punomoćniku ZAK Damir Katica i Amin Hasović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića

Po nalogu Tužiteljstva BiH izvršeni pretresi i lišenje slobode osumnjičenog

Godišnja Skupština dioničara Bosnalijeka odgođena zbog nedostatka kvoruma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru