Kultura     | 14.03.2022. 19:56 |

Mostarcima predstavljena izdanja sarajevskog Instituta za jezik

FENA Nina Maslo, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 14. marta (FENA) - Promocija izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu koja su objavljena u 2020. i 2021. godini upriličena je u ponedjeljak navečer u mostarskom Centru za kulturu.

Promocija je organizirana u povodu 50 godina od osnivanja Instituta za jezik, a o izdanjima su govorili Alen Kalajdžija, Jasmin Hodžić, Edim Šator, Nihada Ibrišimović te Zenaida Karavdić.

- Imamo priliku da predstavimo monografiju koja se bavi bibliografijom radova u bosanskom jeziku, zatim pravimo iskorak prema historiji jezika i bosanskoj redakciji staroslavenskog jezika, predstavljamo jednu studiju novijeg pristupa lingvističkim istraživanjima koja se bavi savremenim jezikom, odnosno gramatikom, i jednu studiju koja je posebno važna što ima etnolingvistički pristup, bavi se lokalnim govorom, etnolingvističkim slojevima bosanske leksike – istakao je direktor Instituta za jezik Jasmin Hodžić.

Ono što je važno za sva ova izdanja, kaže Hodžić, jeste da su ona zapravo pandemijska, izdanja iz 2021.

- Pošto nismo imali priliku u pandemiji da predstavljamo svoju djelatnost ovdje smo dodali i dvije knjiga iz 2020. godine, tako da predstavljamo i Bosanski akcenatski priručnik, jako zanimljivo štivo od šire koristi, i jednu knjigu koja se bavi jezikom Edhema Mulabdića, kao našeg značajnog književnika – kazao je Hodžić.

Naglasio je kako se za ova izdanja može reći da su i pojedinačno i ukupno važna za širu publiku.

- Sva izdanja osim uskonaučne vrijednosti imaju i jednu širu karakteristiku da su zanimljiva širem krugu čitalaca. Izdanja su predstavljena u Sarajevu, a nakon Mostara bit će promovirana u Brčkom, a zatim u Bihaću – kazao je Hodžić.

Organizatori promocije su BZK Preporod- Regionalno društvo Hercegovina, Centar za kulturu te Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Direktor SIDA-e i veleposlanica Švedske obišli postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru

Otvoren Međunarodni akademski seminar 'Code Quest – Mastering Games Relms' u Mostaru

Potrošački etnocentrizam u teoriji i praksi poticanja kupovine domaćih proizvoda - stručni panel

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli