Svijet     | 25.05.2022. 09:25 |

Bdijenje na drugu godišnjicu ubistva Floyda

FENA Internet, Foto/ Twitter

MINNEAPOLIS, 25. maja (FENA) - Bdijenje uz svijeće u znak sjećanja na Georgea Floyda na raskrsnici gdje je preminuo zakazano je za srijedu na drugu godišnjicu njegovog ubistva koje su počinili policajci Minneapolisa.

Aktivisti su planirali organizaciju bdijenja i skup u guvernerovoj rezidenciji u St. Paulu, za dvogodišnjicu Floydove smrti  koja je izazvala proteste u Minneapolisu i širom svijeta jer se snimak promatrača proširio velikom brzinom.

Raskrsnica 38. ulice i Ulice Chicago postalo je neformalno poznato kao Trg Georgea Floyda nakon njegove smrti, s velikom skulpturom stisnute šake kao centralnim dijelom spomenika.

Grad je planirao otkriti ulični znak koji će službeno nazvati trg Georgea Perryja Floyda neposredno prije bdjenja, a među prisutnima će biti i Floydov brat Terrence, javio je AP.

U četvrtak je planirano okupljanje porodica osoba koje su poginule u interakciji s policijom dok je akcija prikupljanja sredstava planirana za petak s ciljem prikupljanja novca za očuvanje poklona koje su učesnici protesta i ožalošćeni ostavili na raskrsnici gdje je Floyd 25. maja 2020. godine ubijen.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Miljevini kod Foče muž ubio ženu pa sebe

Provode se brojne istražne radnje u vezi ubistva i samoubistva u Gradačcu

Dječak ubijen, četvero ranjenih u napadu mačem u Londonu

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli