Ekonomija     | 30.06.2022. 11:06 |

Utvrđen javni interes FBiH za izgradnju više dionica autocesta i brzih cesta

FENA Saopćenje, Foto/ FotoFENA/Emanuel Soča

MOSTAR, 30. lipnja (FENA) - Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, u četvrtak na sjednici u Mostaru donijela odluke kojim je utvrdila da je izgradnja šest cestovnih pravaca od javnog interesa za Federaciju BiH.

 

Riječ je o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionice tunel Prenj - Mostar Sjever, u dužini od 12,2 km, Jadransko - jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu, dionica Počitelj - Stolac, u dužini od 23,25 km, te autoceste Orašje - Tuzla, dionica Tuzla - Maoča, dužine 30,7 km.

Javni interes je utvrđen i za izgradnju brze ceste Lašva - Travnik - Jajce, dionice Turbe - Jajce, u dužini od 12,5 km, kao i dionice Nević polje - Turbe, u dužini od 12,5 km, te brze ceste Bihać - Cazin - Velika Kladuša - Republika Hrvatska, u dužini od 47 km.

Utvrđeno je i da je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju ovih dionica te mu je naloženo pokretanje postupka eksproprijacije.

Sredstva za realizaciju ovih odluka osigurat će Autoceste FBiH, a za njihovu realizaciju zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Autoceste FBiH, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti.

Vlada je u četvrtak, također, dala suglasnost za ulazak u posjed nekretnina potpuno ekspropisanih Rješenjem Službe za urbanizam, katastar i geodetske poslove Općine Doboj Jug, za potrebe izgradnje autoceste na Koridoru Vc za dionicu Putnikovo Brdo - Medakovo, nakon što je ranije utvrdila da ovaj projekt predstavlja javni interes Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.  

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel