Kultura     | 03.07.2022. 16:07 |

Laco:Jajce s Pozorišnim igrama i ove godine živi i odiše posebnom dinamikom

FENA Nermina Omerbegović, Foto:

JAJCE, 3. jula (FENA) - Jajce je i ove godine domaćin najstarijem festivalu bh. pozorišta "Pozorišnim igrama Bosne i Hercegovine". Igre su ušle u 20. godinu od kad su obnovljene, a u toku je njihovo 41. izdanje.

Teatrologinja Tina Laco podsjeća da se  na prošlogodišnjim  jubilarnim 40. Igrama obilježenim prošle godine intenzivno razgovaralo o tome šta ovaj festival znači za bh. teatarsku kulturu i kulturu uopće.

- Zaključili smo da su Igre osobito važne kao mjesto susreta i dijaloga, kao pokazatelj repertoarnih smjerova u teatarskim kućama i kao podsjetnik na sve ono čime bismo se dublje trebali pozabaviti u daljnjem radu - kazala je za Fenu Tina Laco.

Ona ističe da je  41. izdanje Igara samo zapravo potcrtalo i potvrdilo sve navedeno.

- Jajce su posjetili istaknuti umjetnici, kritičari, teoretičari, dramski pisci koji imaju priliku porazgovarati i raspravljati o tendencijama u bh. teatarskim kućama unutar jedne sezone. Pred nama su, uz zanimljiv prateći program, stilski i žanrovski raznolike predstave, autorski projekti, teatarski kolaži, a osobito je važno istaknuti veću zastupljenost autora sa ex-yu prostora (Lalić, Hasić, Pejaković, Petković, Liker, Duraković, zatim teatarski omnibus "Banja Luka' nastao spajanjem tekstova pisaca koji su svojim rođenjem i/ili djelovanjem vezani za taj grad...); čekaju nas i dva klasična strana autora, Shakespeare i Ibsen... Dakle, Jajce s Pozorišnim/Kazališnim igrama i ove godine živi i odiše posebnom dinamikom - podvukla je gošća Pozorišnih igara BiH teatrologinja Tina Laco.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata' Tine Laco

Predstavljena knjiga "Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata" Tine Laco

Objavljena selekcija za 21. festival bh. drame - Zenica 2022

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel