Svijet     | 16.09.2022. 09:57 |

U Meksiku uhapšen general koji se sumnjiči za nestanak 43 studenta

FENA Internet

MEXICO CITY, 16. septembra (FENA) - Meksičke vlasti uhapsile su panzioniranog generala i tri druga pripadnika vojske zbog navodne povezanosti s nestankom 43 studenta u južnom Meksiku 2014. godine, objavila je vlada.

Pomoćnik ministra za javnu sigurnost Ricardo Mejia rekao je da je među uhapšenima bivši oficir koji je komandirao vojnom bazom u gradu Iguala u državi Guerrero u septembru 2014. godine kada su oteti studenti radikalnog učiteljskog fakulteta.

Mejía je rekao da se uskoro očekuje i četvrto hapšenje, a kasnije je vladin dužnosnik s saznanjima o slučaju koji je govorio pod uvjetom anonimnosti potvrdio da je uhapšen još jedan pripadnik vojske.

Mejía nije naveo imena uhapšenih, ali komandant baze Iguala u to je vrijeme bio José Rodríguez Pérez, tada pukovnik. Jedva godinu dana nakon nestanka studenata i s obzirom da su porodice nestalih studenata već sumnjale na vojnu umiješanost i zahtijevale pristup bazi, Rodríguez je promoviran u brigadnog generala.

Vladin dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti potvrdio je da je Rodríguez uhapšen i rekao da se nalazi u vojnom objektu. Za ostale uhapšene izvor je rekao samo da su dvojica bili oficiri, a treći vojnik, javio je AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Meksiko prekinuo diplomatske odnose s Ekvadorom nakon upada policije u ambasadu u Quitu

SAD i Meksiko postigli dogovor da granični prelazi ostanu otvoreni

Biden i Obrador razgovarat će o fentanilu, migrantima...

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli