Bosna i Hercegovina     | 13.12.2022. 15:10 |

Usluge Hemodijaliznog centra u Goraždu trenutno koristi devet pacijenata

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 13. decembra (FENA) - Hemodijalizni centar u Goraždu, za razliku od nekih drugih u Bosni i Hercegovini, ne oskudijeva lijekovima i potrošnim materijalima - kažu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Supervizor u Hemodijaliznom centru prof. dr Halima Resić naglašava da centar funkcioniše besprijekorno te da usluge dijalize trenutno koristi devet pacijenata koji terapiju primaju u dvije smjene.

- Sve je podređeno pacijentima koji dobijaju tretman prema najvećim standardima. Dijalizni centar Goražde ne oskudijeva ni u terpiji ni u potrošnom materijalu, čak smo uključili hemoperfuziju, savremenu metodu za defuraciju – čišćenje pacijenata, tako da mislim da oni imaju svu skrb. Moram reći da je ovaj dijalizni centar koji je otvoren zahvaljujući angažmanu dr. Nermine Kamenica, velika stvar za same dijalizne pacijente i ovo je jedna blagodat koju je dobilo zdravstvo u BPK - kazala je Resić.

Istakla je kako se u narednom periodu očekuje da će priliv pacijenata biti i veći.

- Ima pacijenata koji se prate u pred dijaliznoj ambulanti, ima kandidata i sigurno u perspektivi će ih biti, sigurno ih očekujemo i u ljetnom periodu, jer je tek ove godine centar startao s radom. Postoje priključci za još dva aparata u slučaju povećanja broja pacijenata i samog kadra, a dijaliza se radi tri puta sedmično - navela je ona.  

Ocijenila je da nefrologija kao vid subspecijalizacije nije omiljena te naglasila da je s goraždanskim doktorima i medicinskim sestrama hemodijalizni centar na dobrom putu da se još više razvije.

- Uvijek sam isticala da su medicinske sestre stub dijalize i ovdašnje medicinske sestre su zaista kvalitetne. Obavile su edukaciju u Sarajevu i već šest mjeseci rade sa svima nama i mislim da su osposobljene za samostalni rad, kao i doktorica koja je samnom mjesecima, tako da mogu reći sve pohvale - istakla je Resić.  

Hemodijalizni centar pri Kantonalnoj bolnici Goražde otvoren je krajem aprila ove godine, a u ovaj kapitalni projekt Vlade BPK Goražde, započet 2019. godine, uloženo je oko 1,5 miliona KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada KS - Najbolji modalitet zdravstvene zaštite za hemodijalizne pacijente

Livno: Ugroženo pružanje zdravstvenih usluga stranim osiguranicima

Istanbulska Općina Umranije finansira nabavku hemodijaliznog aparata za UKCS

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel