Najave     | 12.06.2023. 10:56 |

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

FENA Saopćenje, Foto/ UHAKUD

MOSTAR, 12. lipnja (FENA) - U organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH) u subotu, 17. lipnja, ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru održat će se Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH.

Na Smotri će se prezentirati najkvalitetnija kulturno umjetnička društva koja baštine višestoljetnu tradicijsku kulturnu baštinu Hrvata, a sve u raskoši svojih izvornih nošnji, plesova, glazbala, napjeva i običaja, priopćili su organizatori.

Napominju i kako je smotra ocjenjivačkog karaktera te da među najkvalitetnijim izvođačima organizatori biraju društva iz BiH za sudionike na drugim smotrama folklora, i to za Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala i za Državnu smotru Hrvatskog sabora kulture.

Članovi Ocjenjivačke komisije su istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi: Andrija Ivančan, Vido Bagur i Tamara Karača.

U programu smotre nastupit će: HKUD "Fra Jozo Križić" – Roško Polje, HKUD "Luke" – Čapljina, HKUD "Rodoč" – Mostar,  HKUD "Zora" Struge-Gorica, KUD "Rudine“ – Župa Vidoši, HKUD "Tihaljina"– Grude, HKUD „Hercegovac“, HKUD "Vrila" –Župa Mostarski Gradac, KUD "Mokro" – Široki Brijeg,  HKUD "Fra Petar Bakula" – Posušje, HKD "Napredak" – Podružnica Odžak, HKD "Napredak" – Podružnica Bugojno, KUD "Stari hrast 2000" – Novi Travnik, HKUD "Gromovnik" – Novi Šeher,  HKUD "Sv. Ante" – Cim, Mostar, HKUD "Goranci" – Mostar.

Gosti smotre bit će društva iz Republike Hrvatske i predstavnici drugih naroda u BiH: KUD "Lipa" Slavetić – Jastrebarsko i FA Neretva iz Jablanice.

Početak Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH je u 18.30 sati, a smotri će prethoditi mimohod svih sudionika od katedrale Marije Majke Crkve do  Kosače s početkom u 18 sati.          

Nakon službenog dijela programa uslijedit će zabavni program uz Klapu Grga za sve posjetitelje i izvođače.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'