Sarajevo film festival     | 17.08.2023. 18:55 |

Dokumentarni film 'Autoportret uz liniju razgraničenja' prikazan na 29. SFF-u (VIDEO)

FENA Alma Zukanović, Foto: haz

SARAJEVO, 17. augusta (FENA) - Gruzijski film "Autoportret uz liniju razgraničenja" autorice Anne Dziapshipa, koji oživljava jedinstvene, gotovo zaboravljene arhivske slike iz Abhazije, nepriznatog teritorija smještenog uz obalu Crnog mora, prikazan je večeras u okviru Takmičarskog programa Dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala.

Režiserka filma Anna Dziapshipa kazala je za Fenu da Gruzijci inače nemaju pristup toj lokaciji zbog etničkog sukoba između Gruzije i Abhazije iz 1993. godine.

Kombinujući glasove, arhivske i nedavno sačinjene snimke, dodala je, film propituje izgubljeni i podijeljeni identitet zaglavljen između margina.

Istakla je da je pokušala kroz film, koji je na SFF-u doživio regionalnu premijeru, provući temu pripadnosti i doma, ali prvenstveno identiteta koji se nalazi na granici između Gruzije i Abhazije.

- To je moja lična priča i glavna poruka je da ratovi i konflikti imaju različite perspektive te da je veoma važno prihvatiti ih i promisliti o njima - zaključila je.  

Audiovizuelni fragmenti ovog arhiva suptilno se prepliću u ličnoj i političkoj biografiji oslonjenoj na komplikovanu i kontroverznu prošlost gruzijsko-abhazijskih odnosa.

Ovogodišnji Takmičarski program - Dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala u izboru selektorice Rade Šešić donosi 20 filmova, koji između ostalog pokreću razgovore o pitanjima značajnim za sve nas - današnjici života, ličnim pravima, ratnim ranama ili posljedicama turbulentnih društvenih promjena. 

Preuzmite VIDEO

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prikazan austrijsko-britanski film 'Europa' režiserke Sudabeh Mortezaije

Dokumentarni film 'Vilinski vrt' o prihvatanju drugačijeg prikazan na 29. SFF-u (VIDEO)

Prikazan rumunski film 'Tigrica' režisera Andreia Tanasea

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel