Svijet     | 07.11.2023. 08:10 |

EANA osudila napad na urede AFP-a u Gazi

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

BERN, 7. novembra (FENA) - Evropska alijansa novinskih agencija (EANA), čija je članica i Federalna novinska agencija FENA, nedvosmisleno osuđuje nedavni napad koji je nanio značajnu štetu uredu Agencije France-Presse (AFP) u gradu Gazi.

Upravni odbor EANA-e, čiji je član i generalni direktor FENA-e Elmir Huremović, podržava predsjednika i izvršnog direktora AFP-a Fabricea Friesa, također predsjednika EANA-e, u njegovoj osudi ovog nečuvenog čina.

- Veoma je zabrinjavajuće kada se ovako gađa masovna medijska infrastruktura, pogotovo kada je lokacija biroa bila dobro poznata, a prethodno je jasno saopštena. Srećom, zbog proaktivnih mjera koje je poduzeo AFP, svi članovi osoblja koji su obično smješteni u uredu AFP-a u gradu Gazi ostali su neozlijeđeni jer su već bili evakuirani - rekao je generalni sekretar EANA-e, Alexandru Giboi.

- Ova teška situacija naglašava važnost zaštite novinara koji pružaju neprocjenjivu uslugu u dostavljanju vijesti globalnoj zajednici. EANA poziva sve strane da poštuju novinare i da osiguraju njihovu sigurnost. Solidarni smo sa AFP-om i svim medijima koji se suočavaju sa sličnim prijetnjama i nastavljamo da se zalažemo za promociju sigurne klime u kojoj se može razvijati novinarstvo od povjerenja - navodi se u saopćenju Upravnog odbora EANA-e.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

EANA: Hitan poziv da se osigura sigurnost novinara koji izvještavaju iz zona sukoba

Novinska agencija APA osvojila nagradu EANA 2023

Pig: Mediji moraju raditi zajedno kako bi se suprotstavili prijetnji koju predstavlja vještačka inteligencija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu