Kultura     | 29.03.2019. 09:09 |

Postdramska rock opera 'Pink moon' večeras na 17. TKT Festu

FENA Saopćenje

TUZLA, 29. marta (FENA) - Komedijom ''Seksi rublje'' autora Mishele Riml sinoć se u okviru 17. Teatar kabare Tuzla (TKT) Festa predstavila glumačka postava Vlasta i Igor Golub iz Kazališta Virovitica.

S obzirom na to da je riječ o glumcima koji iza sebe nose bogatu glumačku karijeru i vrijeme provedeno u braku, predstavu su na vrlo energičan način, smisleno, aktuelno i emotivno prenijeli tuzlanskoj publici gdje su se mogle pronaći u temi braka i starije generacije i mlađe generacije, saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla.

Večeras će na sceni Teatra kabare Tuzla biti izvedena predstava Pink moon autora Daria Bevandr u režiji Saše Peševskog nastaloj u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Dina Mušanović, Benjamin Bajramović.

Riječ je o pozorišnom uprizorenju koje je dosta aktuelno i koje u podnaslovu teksta krije određenje ''Postdramska rock opera'', samim tim muzika je dosta povezana s dramskom pričom gdje likovi igraju svoje uloge na dokumentaristički način što je na svojstven način kombinacija fikcije i fakcije. Dario Bevanda gradi likove duboko nezadovoljnih i usamljenih ljudi kojima život curi kroz prste. Ispod maski, oskudnih dijaloga, vidno tinjaju potiskivane, prigušene emocije, dopuštajući da naslutimo neiskazivo - bolnu svijest o sopstvenoj unutrašnjoj pustinji, pokidanim vezama, ali i nježnoj, čežnjivoj potrebi za bližnjim. Jer, jednostavno, levinasovski rečeno, nema slobode bez saodnosa, bez blizine i pokušaja razumijevanja drugog.

U subotu, 30. marta na sceni Teatra kabare Tuzla odigrat će se predstava "Hannah i Hanna" autora Johna Retallacka u režiji Miroljuba Mijatovića, nastaloj u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Tokom trajanja 17. TKT Fest-a (27. marta - 2. aprila) publika će za sve festivalske predstave imati priliku dati ocjene od 1-5 i na taj način odabrati najbolju predstavu na 17. TKT Festu, a pozorišni kritičar Mladen Bićanić će davati kritički osvrt svakoj predstavi.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Tuzla i Solana Tuzla.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Večeras na sceni Teatra kabare Tuzla Münchhausen

Predstavom 'Gospođica Julija' otvoren TKT Festival

Festival Teatra kabare Tuzla otvara predstava 'Gospođica Julija'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana