Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 15:51 |

Bijedić: Očekujemo poništenje odluke o isključenju Vujovića i Tokića

FENA Saopćenje

TUZLA, 17. juna (FENA) - Bivši predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić izjavio je danas da je odluka najviših organa Socijaldemokratske partije BiH o isključenju iz te stranke Žarka Vujovića i Huseina Tokića neprihvatljiva te očekuje da ona bude poništena, a u suprotnom najavljuje osnivanje nove političke partije.

Na pres-konferenciji u Tuzli, Bijedić je ustvrdio da bi oko hiljadu članova iz SDP-a Tuzlanskog kantona moglo napustiti stranku, a u slučaju osnivanja nove stranke, navodi da će ona biti socijaldemokratski orijentisana i štititi interese svih ljudi, a ne samo pojedinaca.

Bijedić je mišljenja da "nekim ljudima u Sarajevu ne odgovara jak SDP u Tuzlanskom kantonu".

-Mi smo ovdje osvojili 37 posto glasova i mi smo tražili da se barem proporcionalno pitamo broju glasova koje smo donijeli. Međutim, imali smo apsurdnu situaciju na Kongresu nedavno, da donosimo 37 posto glasova, a pitamo se tri posto. Imali smo i situaciju da su općine Gradačac, Lukavac i Gračanica donijele 20.000 glasova i dobile šest članova u Glavnom odboru, dok je Banjaluka dobila 980 glasova i ima osam članova Glavnog odbora. Ove tri općine iz Tuzlanskog kantona napravile su bolji rezultat nego čitav Sarajevski kanton - smatra Bijedić.

On je izrazio očekivanje da će Vujović i Tokić ipak biti vraćeni u SDP.

- Svi smo svjesni da je Tuzlanski kanton do sada imao vladu jednog čovjeka. To je bila privatna Vlada. Da smo mi u februaru ušli u vlast, SDP bi imao jedan snažan uzlet. Nadam se da će biti poništene odluke o isključenju ovih ljudi iz SDP-a. Ako u Glavnom odboru SDP-a ne budu dovoljno mudri i ako i dalje budu mislili samo na svoje pozicije, onda ovo sve liči na aparthejd - naveo je Bijedić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

Saopćenje za javnost GO SDPBiH Tuzla

Saopćenje za javnost KO SDP Tuzla

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel