Kultura     | 23.03.2020. 20:24 |

TKT fest slavi punoljetstvo kroz online predstave

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 23. marta (FENA) – Za nekoliko dana, na Svjetski dan teatra 27. marta trebao je započeti 18. TKT Fest, kojim bi  Teatar kabare Tuzla proslavio ponoljetstvo.  

- Obilježavanje punoljetstva na festivalskoj pozornici trebalo je trajati od 27. marta do 2. aprila. Osam preciziranih i dogovorenih teatarskih događaja, u sedam dana dešavanja, trebalo je obilježiti punoljetstvo koje je svih tih godina dobrim dijelom bilo na margini dešavanja i egzistiranja društvene zajednice na koju je ovaj Festival upućen – navode iz Teatra kabare Tuzla.       

Međutim, nepredviđene društvene okolnosti u, regionu, Evropi i svijetu prouzrokovane epidemiološkom situacijom prouzročile su vanredno stanje, što je značilo da se 18. TKT-fest ne može organizovati u predviđenim terminima sa već isplaniranim sadržajima.        

- Ali, TKT fest ne bi bio angažiran i provokativan da i u najtežim okolnostima ne pronađe smisao svoga bitisanja. U momentu kada u društvu i državi vlada vanredno stanje sa zabranama održavanja svih javnih okupljanja, kao i period samoizolacije, TKT fest će se ipak održati kao On-line Festival. Bit će organiziran u predviđenim danima, kada je i trebalo da se organizuje i na festivalskoj sceni. Ovogodišnji jedinstveni On-line TKT fest 2020. će se organizovati pod motom: ''Punoljetstvo i virtuelnost – protiv panike i straha'' - najavili su večeras  iz Teatra kabare Tuzla.  

Kako kažu, panika i strah u datim okolnostima mogu mnogo više da naškode pojedincu i društvu, nego sam koronavirus.

- Da opća epidemija ne bi pobijedila treba sačuvati prisustvo duha kroz teatarsku umjetnost, a to će pružiti u svom virtuelnom svijetu kazališno dokumentarne izložbe On-line TKT festa 2020. – smatraju ovi umjetnici entuzijasti akademskog teatra. 

Kako su najavili,  TKT-ovska festivalska publika, koja je prinuđena da ostane kući, moći će da na digitalnim platformama www.teatarkabaretuzla.com i putem društvenih mreža u sedam festivalskih dana vidjeti predstave:

U petak, 27.03.2020. u 19.30:

- On-line poruka povodom 27. marta Svjetskog dana pozorišta

- On-line pozorišno dokumentarna izložba „TKT festovska kreacija na virtuelnoj pozornici“

 

U subotu, 28.03.2020 u 19.30:

- Online predstavljanje monografije o Vladi Keroševiću „Glumac, reditelj, producent, profesor-na sceni i van nje“, autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića

U nedjelju, 29.03.2020. u 19.30:

-  Online pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelni humor na sceni TKT-festa“

 

U ponedjeljak, 30.03.2020. u 19.30

-  Online pozorišno dokumentarna izložba „Festivalske virtuelne vrednote i Ivo Andrić“

 U utorak, 31.03.2020. u 19,30:

- Online pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelno TKT-festovsko razdrmavanje sa Dušanom Kovačevićem“

 U srijedu, 01.04.2020. u 19.30:

-  Online pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelni svijet Meše Selimovića na sceni TKT-festa“

 U četvrtak, 02.04.2020. u 19,30

-  Online pozorišno dokumentarna izložba „Digitalni balans Zijaha Sokolovića na TKT-ovskoj platformi

Digitalni projekat On-line TKT-fest 2020. realizuje programska i producentska ekipa: Vlado Kerošević, Srđan Vukadinović, Ivana Milosavljević, Damir Altumbabić, Zoran Pavljašević, Emir Hukić, Avdo Smajić, Edin Memić i Jakub Halilović.

- Prvi put se TKT-fest i njegova publika nalaze u ovakvoj situaciji. Stanje je teško, ali će proći. Svima onima koji su u izolaciji, i u kućama su, online TKT-fest 2020. poručuje da uz digitalne sadržaje kazališno dokumentarnog karaktera savladaju paniku, obmanu i strah, kao i da budu saosjećajni i razumni- poručili su organizatori u povodu punoljetstva TKT festa.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

TKT Fest počinje u Tuzli 26. novembra

Dani akademskog teatra zatvorenI predstavom za djecu 'Hoću kući'

Predstava 'Gospođica Julija' otvara ovogodišnji TKT Fest

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije