Servisne informacije     | 05.11.2021. 15:47 |

FHMZBiH - Pratite vremenske prognoze i upozorenja nadležnih institucija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - U posljednje vrijeme učestala je pojava objava zvaničnih vremenskih prognoza i izdavanja zvaničnih upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave od pojedinaca, kao i njihovih nestručnih analiza - upozoreno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kako je istaknuto izdavanje upozorenja od pojedinaca  je veoma opasno i štetno i za posljedicu mogu imati štete na materijalnim dobrima i gubitak ljudskih života.

- Nerijetko, ishitrena upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave izazivaju paniku, pogotovo među stanovništvom ranjivim na te pojave. Napominjemo da zvanična upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave mogu izdavati isključivo nadležne institucije, nikako pojedinci – navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Federalni hidrometeorološki zavod radi i nastavit će raditi u skladu sa standardima i preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Evropskog sistema za upozoravanje na opasne meteorološke pojave (METEOLARM) i Evropskog centra za poplave (EFAS).

- Kako bi spriječili eventualne neželjene posljedice, molimo naše građane i medije da koriste zvanične vremenske prognoze i upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave nadležnih institucija, nikako pojedinaca. Takođe, molimo medije da u istom tekstu ne obavljuju zajedno zvanične vremenske prognoze i upozorenja nadležnih institucija i prognoze pojedinaca, jer veoma često dovode do zabune i građani ne mogu razlikovati ko je izvor informacije, nadležna institucija ili pojedinac – ističu iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da u potpunosti podržavaju rad mladih amatera i mladih koji žele u svojoj budućnosti biti meteorolozi, klimatolozi ili hidrolozi, „ali im treba dati ulogu koja im pripada“.

- Praćenjem informacija nadležnih institucija štitite sebe i svoju imovinu – poručuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U većem dijelu Hercegovine i na sjeveru Bosne vedro, u ostatku BiH oblačno

Od sredine dana pogoršanje vremena, slijedi zahlađenje i padavine

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu